https://www.facebook.com/MarinaNezbailo

середу, 19 січня 2022 р.

Серія книг «ІСТОРІЇ ПРО ІСТОРІЮ»

Привіт, друзяки!

У нас для вас історії про історію…

Звучить дивно? 

Нічогісінько.

Можливо, комусь історія нудна. Мовляв, усі ці факти, цифри, символи - нічого цікавого, неможливо згадати. Але якщо задіяний вправний оповідач, рік, місце, ім’я, генерал та інші елементи в його руках раптом перетворюються на захоплюючу історію. Ігри в слова чудові, чи не так? У назві науки «історія» вже є натяк: зараз ви почуєте щось справді цікаве про наше минуле.

Те, що змусить вас подумки подорожувати далеко-далеко…

Серія «Історії про історію» видавничо-освітнього проєкту «Портал» — це книжки-картинки для дітей 4–6 років, що розповідають історію українських теренів від доісторичних часів до козацтва. Підбіркою таких історій ми і ділимося з усіма, хто охочий слухати і читати.


Марія Артеменко «Стріла степу»

Які забавки та мрії могли бути в дівчинки-сарматки, що жила багато століть тому в степах на півдні нинішньої України? Фаті стріляє так влучно, як її мама, відважна воїтелька. А ще — має схованку зі спостережним пунктом на старому дубі. Звідти одного разу вона й побачила норовливого скакуна, який став її вірним товаришем. Це зворушлива книжка про дружбу, випробування і втрати, що трапляються на життєвому шляху.


Світлана Богдан «Викрадений перстень»

Поєднавши легенди, історичні факти та розповідь про маленького хлопчика Миколу, авторка Світлана Богдан створила живий нон-фікшн, який справді може зацікавити сучасних дітей. Оповідки про побут, традиції та звичаї козаків забарвлені емоціями хлопчика, що буде дуже близьке читачам-малюкам: скажімо, Микола не любить рибу, але на Січі доводиться їсти, бо втомився, зголоднів та й обіцяв не скиглити. Фактаж хочеться дізнаватися, бо наскрізний сюжет тримає інтригу - чому крук схопив перстень, куди його несе, чи зможе Миколка заслужити перстень і повернути батьків подарунок? Добре, що є в книжці і назви та описи тогочасних рослин і тварин - це допомагає краще уявити реалії та місце події. Ілюстрації не просто доповнюють та емоційно підкреслюють написане, а й також несуть інформацію про облаштування січі, про козацький одяг та бойові мистецтва. Таке дитяче сприйняття нашої історії робить її ще більш рідною та близькою. Це ще не художній твір, але теж дозволяє сприймати історичні події емоційно, а отже вони краще запам'ятовуються і засвоюються.


Сашко Дерманський «Обиральний день»

Це динамічна та зворушлива розповідь-мандрівка Києвом часів Київської Русі у компанії восьми кошенят та їхньої мами-кішки. Читачі вирушать від околиць річки Почайни, помандрують вздовж її берега до місцевості, що має назву Гончарі-Кожум’яки, й завершать прогулянку біля княжого палацу — Золотих воріт. Так діти не лише пізнають середньовічний Київ та його колорит, а також дізнаються, які професії побутували в той час. Стоїть над Дніпром давньоруський Київ із передмістями, а в ньому вирує життя.


Ольга Купріян «Кісточка оливи»

Нестор з сім’єю вирушає на кораблі з грецького міста Мілет до Тіри, де буде їхня нова домівка. В Мілеті залишилася його бабуся, яка подарувала йому в дорогу мішечок з оливками. Ніщо не радувало героя, хотілося повернутися додому та ще й капосне море забрало його улюблену іграшку — дерев’яного коника. Та врешті корабель причалив до берега міста, що має стати новим домом для мандрівників. Нестор знайде тут друзів, а оливковий сад, посаджений переселенцями, нагадуватиме йому про стареньку бабусю й полишене попереднє житло. 


Ольга Купріян «Коляда з лицарями»


Ця історія відбулась у Великому князівстві Литовському. В містечко на Львівщині прийшов справжній лицар Іванко. Який захват у дітлахів! А назавтра в лицаря зникає прапор із левом. Куди він дівся? Це з'ясують малі Анничка та Мстислав, батько якого теж лицарює десь на довгій війні. Хлопчик так сильно тужить за батьком: невже й Коляду доведеться святкувати без нього? Це історія про родинну підтримку, дорослішання та віру у диво.

 

Олеся Мамчин «Олениця біжить по морю»

Велике переселення народів почалося, коли гуни витіснили готів на землях, що нині належать Україні. У візантійському літописі є легенда про оленицю, яка перейшла по мілині Азовське море, мимохіть підказавши гунам швидкий шлях до Криму. Це змінило історію Європи. Що та олениця могла б нам розповісти?


Юлія Стахівська «Місяць над Кінбурном»

Двоє хлопчиків дивляться на півмісяць у небі: Орхан бачить у ньому мусульманський символ, а юний Петрусь — козацьку чайку. Події віднесені до часів, коли на Кінбурнській косі біля Чорного моря були постійні сутички християнського та мусульманського світів. Кожен має свою правду і свій шлях до свободи, тому ця історія вчить милосердю і прийняттю, адже шлях помсти і насильства народжує лише образи і недовіру до світу.

  

Список літератури:

1. Артеменко, М.  Стріла степу [Текст] / М. Артеменко; ілюстр. Ю. Несмеянова, наук. конс. І. Козловський, наук. ред. І. Цеунов. - Київ : Портал, 2020. - 36 с. : іл.

2. Богдан, С. Викрадений перстень [Текст] / С. Богдан; Худ. С. Рунова. - Київ : Портал, 2020. - 36 с. : іл. 

3. Дерманський, О.  Обиральний день [Текст] / О. Дерманський; Худ. З. Гетьман. - Київ : Портал, 2020. - 36 с. : іл. 

4. Купріян, О. Кісточка оливи [Текст] / О. Купріян; Худ. О. Скворчинська. - Київ : Портал, 2020. - 36 с. : іл. 

5. Купріян, О. Коляда з лицарями [Текст] / О. Купріян; ілюстр. Ю. Вус. - Київ : Портал, 2020. - 60 с. : іл.

6. Мамчич, О. Олениця біжить по морю [Текст] / О. Мамчич; ілюстр. К. Дідик, наук. конс. І. Козловський, наук. ред. І. Цеунов. - Київ : Портал, 2020. - 36 с. : іл. 

7. Стахівська, Ю.Місяць над Кінбурном [Текст] / Ю. Стахівська; ілюстр. О. Болотова, наук. конс. І. Козловський, наук. ред. І. Цеунов. - Київ : Портал, 2020. - 60 с. : іл.


1 коментар:

  1. Я розлучилася з чоловіком три роки тому. Між нами не було спілкування. Сім’ї та друзі порадили мені не забути про шлюб і рухатися далі у своєму житті. Я не хотіла вийти заміж за когось іншого, тому що в глибині душі я все ще люблю свого чоловіка. Я так сильно страждала від болю та розгубленості, що прочитала в Інтернеті рекомендацію про те, як доктор Алаба возз’єднав розірваний шлюб за допомогою своїх духовних сил. Я постійно читав так багато свідчень про те, як він допоміг покласти край розлученню та повернути колишніх коханих людей, і моя віра відновилася. Мені слід негайно зв’язатися з доктором Алабою через кілька хвилин, він відповів мені і дав інструкції, що робити. Після того, як я виконала необхідну вимогу через два дні після ритуалу, заклинання змінило моє життя навколо мого чоловіка, щоб більше не зв’язуватися зі мною. Два роки подзвонили мені серед ночі, плачучи і вибачаючись, що це справа рук демонів, тому я досі дивуюся цьому диву, тому прощаю його. Тепер мій шлюб у рівновазі. Ритуал Дралаба спрацював чудово, а шлюб міцніший, ніж раніше, і ніщо не зможе нас знову розлучити. Я відвідав стільки сайтів, на яких шукав допомоги, це було безнадійно, поки я не зв'язався з Дралабою, справжнім чоловіком, який допоміг мені відновити мій розірваний шлюб, якщо у вас є подібна проблема у вашому шлюбі, ви хочете, щоб ваш чоловік або дружина знову полюбили вас . , У вас є хтось, кого ви любите, і ви хочете, щоб він або вона любили вас у відповідь, у вашому житті є виклик, шаблон заклинання доктора Алаби - це рішення і відповідь на вашу проблему, WhatsApp / Viber з його номером телефону: +1(425) 477-2744, зв'яжіться з ним сьогодні, надіславши електронного листа на адресу dralaba3000@gmail.com Не дозволяйте нікому забрати у вас вашого чоловіка.

    ВідповістиВидалити