https://www.facebook.com/MarinaNezbailo

вівторок, 26 травня 2020 р.

Вона написала фентезі)

Джоан Ролінґ народилася у 1965 році в Сотбері (Глостершир, Велика Британія). Навчалася на філологічному факультеті (французька мова та література) університету містечка Ексетер, згодом працювала секретарем, вчителем англійської мови та літератури в Португалії, де зустріла майбутнього чоловіка. У 90-х почала писати книжку про хлопчика-сироту, який дізнався, що він чарівник і потрапив у чарівну школу.
Після розлучення Джоан перебралася в Едінбург (Шотландія), де викладала французьку, виховувала дітей та дописувала книжку, що згодом стала відома як "Гаррі Поттер і Філософський Камінь". Після низки відмов, вона продала книжку видавництву Bloomsbury за чотири тисячі доларів США. Видавець наполіг, аби ім'я Джоан було записане, як J.K. Rowling, без жодного натяку на стать автора. Зрештою книжка про Гаррі Поттера не лише стала бестселером та отримала низку нагород світу, зробивши Джоан міжнародною літературною сенсацією, але й розпочала легендарний цикл про юного мага, який згодом було успішно екранізовано і який став справжнім культурним явищем.
У своїй творчості Джоан намагалася відійти від підліткового фентезі: вона написала соціальний роман "Випадкова вакансія" та кілька успішних детективних романів під псевдонімом. Але покинути світ Гаррі Поттера не так вже й легко: у 2016-му році світ побачила п'єса "Гаррі Поттер і прокляте дитя", написана Джеком Торном у співавторстві з Джоан Ролінґ. Й не забуваймо про нову франшизу "Фантастичні звірі", до якої Джоан справно пише сценарії.

Перелік книг: сім книжок про пригоди Гаррі Поттера, "Фантастичні звірі і де їх шукати" (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2001), "Квідич крізь віки" (Quidditch Through the Ages, 2001), "Казки барда Бідла" (The Tales of Beedle the Bard, 2008), "Гаррі Поттер: передісторія" (Harry Potter prequel, 2008), "Гаррі Поттер і прокляте дитя" (Harry Potter and the Cursed Child, 2016).

Немає коментарів:

Дописати коментар