https://www.facebook.com/MarinaNezbailo

неділю, 12 квітня 2020 р.

На яких сучасних дитячих українських письменників-казкарів варто звернути свою увагу?

Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних дитячих книжок. Старі добрі казки, нові історії про улюблених героїв, яскраві перевидання дитячої класики з сучасними ілюстраціями - безліч українських дитячих книг тільки й чекає свого часу, щоб порадувати свого юного читача. 


Татуся Бо
Татуся (Тетяна Комлик) - письменник-блогер-гуморист з Полтави. Її записи в фейсбуці розходяться на цитати і коментуються тисячами читачів. Вона мріє на чистій літературній мові, а нотатки в своєму блозі пише полтавським суржиком. Її книги для дітей - зворушливі і незмінно популярні. Для найменьших читачів ми гаряче порекомендуємо прекрасний збірник віршів і казок Татусі Бо - "Засіналочкі"

Андрій Кокотюха
Дитячі детективи - тема не менш серйозна, ніж детективи дорослі. Про це прекрасно знає Андрій Кокотюха - титулований автор великої кількості книг для дорослих, який подарував нас також і прекрасні дитячі книги. Андрій спеціалізується на детективних сюжетах, втім прекрасно себе почуває і в інших жанрах.
Писати Кокотюха почав рано - років у 7, він бездоганно володіє українською мовою в своїх творах, повних пригод і загадок. Його книги для дітей можна купити в Україні в прекрасному оформленні видавництва "Абабагаламага". 

Тарас Прохасько
Сучасний український прозаїк, автор серйозних літературних творів, на рахунку якого безліч номінацій і премій, велика купа книг про Україну і українців, переведених на безліч мов. Але й дитячі книги Тараса користуються не меншим попитом.
- Дитяча українська книга "Хто Зроби сніг" стала першою в "кротовій" трилогії автора.
- "Життя і сніг" - друга дитяча книга пера Прохасько
- "Як зрозуміті козу" - третій незмінний бестселер. 

Мар'яна Прохасько 

У Тараса є чарівна дружина - Мар'яна Прохасько. талановитий ілюстратор і письменник, який доклав руку до "кротові трилогії", та заслужив безліч премій і номінацій також завдяки і її внеску.
Мар'яна також подарувала малюкам улюблену серію без слів про пригоди "Кучерявих".
"Кучеряві повертаються у місто", "Кучеряві думають, що робити в дощ", "Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво", "Кучеряві заводять хом'ячка"

Андрій Бачинський
Покликання дитячого письменника взяло верх над пристрастю інженера-конструктора та подарувало нам чудового оригінального автора дитячої літератури. Його дилогія про пригоди детективів в Артеку не залежується на полицях, а підліткова історія "140 децібелів тиші" взяла премію Дитяча Книга Року за версією BBC в 2015 році.

Сашко Дерманський
Сучасний популярний український письменник, він також відомий під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Дібров. Творчість Сашка Дерманського насамперед орієнтована на дітей молодшого та шкільного віку. Творам письменника властиві яскраві і привабливі персонажі, веселі історії і захоплюючі пригоди, завдяки чому діти читають їх на одному диханні. Багато книжок автора відзначені популярними українськими та міжнародними літературними преміями. Крім прози, Сашко також пише й вірші.

Іван Малкович
Досвідчений український письменник, поет і видавець, власник і директор першого приватного видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.
І. Малкович брав безпосередню участь у виданні прекрасних українських дитячих книг, серед яких такі шедеври. як:
- Українська абетка
- Улюблені вірші
- 100 казок
- Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами
Внесок Івана Антоновича Малковича в сучасну українську дитячу літературу важко переоцінити. Видавництво, яким він керує - одне з найулюбленіших в української дітвори. 

Наталія Чуб
Наталія Чуб - українська дитяча письменниця, дитячий психолог, методист школи Бойко. Народилася 20 січня 1969 року в Харкові. Закінчила Харківський державний університет, за фахом психолог.
Сьогодні Наталія Чуб - практикуючий психолог, автор численних книг для дітей і батьків, дитячих енциклопедій, щаслива мама трьох дітей, талановитий методист однією з кращих приватних шкіл міста Харкова ( «Авторська школа Бойка»).
Азбука хоробрості, Азбука доброти, Азбука ввічливості, Азбука дружби, Азбука екології, Азбука бізнесу, Азбука здоров'я - ці книги знають і люблять вже кілька поколінь читачів.
- "100 батьківськіх" чому "- книга для батьків, яка допомагає знайти відповіді на найчастіші запитання малюка.
- "Відповіді на несподівані запитання вашого малюка" - ще один довідник для батьків зацікавлених непосид.

Звичайно, цима книгами неможливо обмежити коло цікавих сучасних популярних українських дитячих письменників. Більш того - безсумнівно неможливо охопити в одній статті всіх сучасних дитячих авторів, які пишуть українською мовою.
Світ української літератури великий і різноманітний, українські народні та нові українські казки - кращі казки світу, впевнені ми. А нові дитячі письменники з'являються в Україні постійно, так що стежити за розвитком ринку української дитячої літератури дуже цікаво.



Немає коментарів:

Дописати коментар