https://www.facebook.com/MarinaNezbailo

середу, 8 квітня 2020 р.

Яку книгу обрати, щоб зацікавити дитину?


За вікном весна, а попереду чимало вільного часу. Тож дітки мають можливість вирушити в мандрівку за веселим, чудовим, весняним настроєм разом із книгою. Та от, на жаль, сучасні діти все частіше надають перевагу ґаджетам та комп'ютерним іграм.  Але й книжковий ринок, розуміючи шалену конкуренцію теж не стоїть на місці, тож має чим здивувати навіть сучасних вибагливих дітей. До вашої уваги 5 підказок, як саме можна зацікавити юне покоління книгою.

Неймовірні ілюстрації   

Банально, але дієво. Чим більше яскравих картинок і менше тексту, тим більше шансів зацікавити читача початківця. Адже інколи  дитину просто відлякують великі об'єми тексту. Для прикладу візьмемо історію від Джоан Роулінґ про Гаррі Поттера. Звісно, її люблять мільйони. Але якщо вашого малюка відлякує товщина аж семи томів, то покажіть йому ілюстровані видання від А-БА-БИ-ГА-ЛА-МА-ГИ. Від цих книг просто захоплює подих і складно відірватися. Тож навряд чи дитина зможе сказати: “Мені це не цікаво”. Або ж можна спробувати погортати комікси..


Анімація та QR-коди

Непоганий варіант — залучити до процесу читання ґаджети. Тож виходить щось середнє між читанням
книги, переглядом мультфільму та грою. 

Книжкові бокси

Це аналог такого собі кіндер-сюрпризу. Адже така коробочка, крім книг, часто містить милу канцелярію чи смаколики. Для прикладу, сервіс книжкових боксів SweedRead у своєму асортименті має дитячий бокс, де, крім книг, є іграшка, корисні солодощі, мила канцелярія та какао. Дітям цікаво розбирати такі подаруночки з купою милих дрібниць книжкової тематики, тож і до самих книг виникає інтерес. До того ж такий бокс можуть зібрати індивідуально, враховуючи смаки майбутнього читача.  

Книги-головоломки

Активну малечу можна зацікавити головоломками, пазлами чи 3-Д ілюстраціями. Наприклад, цікаві завдання для самостійного виконання та експериментування юний читач може знайти у виданні “Біла трішки чорна пречорна книжка” від видавництва “Віват”. Розповідає книга цікавинки про природу чорного й білого кольорів, чорних дір, про абсолютно чорне Сонце, походження деяких українських топонімів, тощо. І подано все в дуже цікавій формі. А паралельно автор підкидає цікаві й творчі завдання.

Енциклопедії

Дехто може посперечатися, що дитина, яка не дуже любить читати, візьметься за енциклопедію. Але може бути, що малечі просто не вистачає терпіння, щоб дізнатися продовження історії. А короткі енциклопедичні довідки в поєднанні з яскравими ілюстраціями саме те, що потрібно. Тим більше їх не обов'язково читати підряд, можна вишуковувати лише ті факти, які дійсно цікаві. Головне, щоб видання було підібране по віку й написане простою, доступною для дитини мовою. 


Тож якщо вашого малюка складно зацікавити книгою, спробуйте, обираючи видання, використати одну або й відразу декілька із цих підказок. А головне, знайдіть трохи часу для спільного читання та обговорення книги. 


Немає коментарів:

Дописати коментар