https://www.facebook.com/MarinaNezbailo

суботу, 4 квітня 2020 р.

Нехитрі лайфаки, як допомогти дитині полюбити читання книг


Книга — це ключ, який допомагає робити відкриття
 і пізнавати нове.
 А для дитини це ще й спосіб дізнатися про щось, 
що їй знадобиться в подальшому житті.

Нерідко буває, що діти не виявляють інтересу до книг. І щоб прищепити дитині любов до читання, навчити цінувати і поважати книги, іноді батькам необхідно проявити креативність і терпіння. Адже для багатьох дітей ігри, мультфільми та кіно, спілкування з друзями й інші активності здаються більш цікавими, ніж читання книжки. І часто батькам потрібно багато часу, зусиль і нестандартних ідей, щоб по-справжньому зацікавити дитину читанням.

У цьому допомагають нескладні дії — кроки, які поступово приведуть дитину до захоплення книгами:
  • Читайте книжки з картинками. А іноді використовуйте видання тільки із самими картинками. У цьому випадкові за мотивами малюнків можна скласти власну історію. Це точно сподобається дитині. До того ж у такі моменти вона думає, що по-справжньому читає книгу. Це затягує і прищеплює любов до читання.
  • Частіше читайте дитячі вірші. Це розвиває дитину, навчає її ритму, різноманітності звуків, букв, розширює лексикон.
  • Демонструйте книги. Чим більше книг в будинку, чим частіше дитина з ними стикається, тим більша ймовірність того, що вона почне ними цікавитися.
  • Ви хочете, щоб дитина поважала книги і вважала їх важливими. Тоді навчіть її цінувати книги і сприймати як справжній скарб. Скажіть, що книги дорогі (не по вартості, а за значимістю): їх не можна розмальовувати, розкидати, рвати, викидати.
  • Організуйте в будинку спеціальну зону для читання. Наприклад, диван у вітальні або м'яке крісло в дитячій кімнаті. Створіть затишну атмосферу. У теплій і комфортній обстановці завжди приємніше читати. І не тільки дорослому, а й дитині.
  • Під час читання з дитиною ведіть пальцем по тексту. Або просіть дитину робити це самостійно, якщо вона вже вміє читати. Слідкуйте, щоб дитина робила це в правильному порядку, починаючи з верхнього рядка і поступово опускаючись вниз по сторінці.
  • Організуйте день дитини так, щоб залишати її одну читати хоча б на короткий час. Привчайте дитину читати самостійно — без присутності дорослих. Почніть з невеликих проміжків часу, поступово їх збільшуючи (у міру того, як дитина стає дорослішою). Це розвиває самостійність і покращує концентрацію уваги.
  • Якомога частіше читайте з різною інтонацією. Різними голосами, граючи різних героїв. Діти обожнюють це. І не важливо, наскільки добре у вас виходить гра за ролями: дитині це все одно дуже сподобається і захопить її.
  • Коли ви закінчуєте читання, привчайте дитину закривати книгу і ставити її на місце. Це не тільки питання порядку. Так ви довше збережете зовнішній вигляд книги. Так ви прививаєте дитині повагу до книг.
  • Створіть власну книгу. Наприклад, разом із дитиною можна зробити електронну книгу, використовуючи особисті фотографії. Візьміть знімки з різних подій і з різних періодів життя дитини. Разом придумайте і напишіть історію. Вашій дитині сподобається стати героєм книги — справжньою «зіркою» зі своєю історією. До того ж власноруч зроблена книга — відмінний подарунок.
  • Складіть свою історію. Власну книгу. Зі справжнім сюжетом, в якому героями виступатимуть ваші ж діти.
  • Вивчайте героїв. Знайдіть книгу, в якій є глибока ідея і представлені відразу кілька характерів. Разом з дитиною прочитайте і розберіть сюжет: які емоції переживають герої, як справляються з труднощами, які вчинки роблять. Так ви розвиваєте емоційний інтелект дитини. Так ви показуєте їй можливі життєві сценарії. Так ви вчите її нормам і правилам гарної поведінки.
  • Даруйте книги. Коли ви знаєте, чим цікавиться ваша дитина, найкращий подарунок для неї — книга.
  • Обмінюйте книги. Прибирайте частина книг далеко — так, щоб дитина не могла їх дістати. А пізніше обмінюйте їх на ті, які їй вже набридли. Так, старі забуті книги набувають новизну і знову захоплюють. Нове — добре забуте старе.
  • Заохочуйте дитину використовувати для читання будь-які вільні перерви: наприклад, 15 хвилин перед обідом або перед сном.
  • Об'єднуйте захоплюючий досвід із цікавою книгою. Похід в зоопарк, поїздка на поїзді або літаку, прогулянка в парку на велосипедах — про все можна прочитати в книгах. Так, отримавши незабутні враження від походу в зоопарк, візьміть книгу про тварин і прочитайте разом з дитиною про тих, кого ви недавно бачили. Або після обіду в кав'ярні виберіть книгу про різні країни, культури, національні страви. Поєднуйте досвід «живих» відкриттів з відкриттями в книгах.
Прищеплюючи любов дитини до читання, ви закладаєте основу для її розвитку. Вона обов'язково подякує вам за це, коли підросте. У школі і пізніше дитина буде стикатися з великою кількістю книг і підручників. І закладені ще в дитинстві міцні навички читання допоможуть їй легше справлятися з великим обсягом літератури в школі і виші, навчать її із задоволенням вбирати з книг нові знання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар